Nieuws pagina ELP NEF2018-07-12T20:27:16+00:00

Nieuw bestuur ELP NEF 2019

17 februari 2019|

Per 02-2019 bestaat het bestuur van ELP NEF uit de volgende personen.

Voorzitter: Rudi Groenwold

Vice voorzitter: Lammert Dijkstra

Secretaris: Siebe Jan Vogelzang

Penningmeester: Sjoukje Strik

Algemeen bestuurslid: Janke Bosgra van der Weg

Motie Holwerd aan Zee

18 januari 2019|

It Beslút van 17-01-2019 Gemeente Noardeast-Fryslân Holwerd aan Zee en de begroting.

De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân kwam op Donderdagavond 17-01-2019 voor de eerste echte raadsvergadering (It Beslút) bijeen met als belangrijkste agenda punt de eerste gemeentelijke begroting. Door alle partijen werd er wat kritiek geuit op de ambitie maar er werd ook benadrukt dat de ambtenaren er een goed leesbare sluitende begroting van hebben gemaakt met een overschot op de totale begroting van ongeveer 1%. Dat klinkt natuurlijk geweldig maar even in cijfers, de totale begroting van de nieuwe gemeente is 135 miljoen en het overschot is dus ongeveer 1,3 miljoen. Dit lijkt een hoop geld en dat is het ook maar het is in eerste instantie voornamelijk bedoelt voor de ambities die uitgesproken zijn door de coalitie partijen zonder rekening te houden met andere grote uitgaven of tegenvallers.

Belangrijkste onderdeel van de avond werd zoals verwacht de motie om 500.000 euro op te nemen in de begroting voor het project Holwerd aan Zee. Alle partijen waren zoals verwacht dol enthousiast, kon ook niet anders want die hebben al in 2018 steun uitgesproken voor het plan. Wij van ELP NEF zijn echter een stuk minder positief over het opnemen van dit bedrag in de begroting! Waarom nu nog tegen een project wat op papier geweldig lijkt en waar de Provincie een bak geld tegen aan wil gooien, eigenlijk heel simpel. Het blijft niet bij die 500.000, er zal op korte termijn een bedrag van 5 miljoen vrijgemaakt moeten worden op de begroting (er zijn zelfs partijen die roepen dat het 7 miljoen zou moeten worden). Die 5 miljoen is er gewoon niet en dat werd ook wel duidelijk uit het verhaal van Wethouder Boerema. Het college hoopt dat het bedrag verdeelt kan worden over een aantal jaren (die garantie is er overigens niet) en een document om de verplichting definitief te maken wil het college liever niet opstellen, de serieuze inzet en intentie zou genoeg moeten zijn. Let wel dat document is voor de Provincie niet optioneel maar een verplichting voor vrijgeven bijdrage! Kortom genoeg haken en ogen om terughoudend om te gaan met dit project.

In tegenstelling tot de berichtgeving in diverse kranten en nieuwspagina’s op het internet hebben niet alle partijen ingestemd met de motie, ELP NEF is tegen en blijft tegen het project met deze financiële onderbouwing vanuit de gemeente en de projectgroep. Het was dan ook een duidelijk tegen van Dhr. Talsma bij de stemming over de motie. De motie is dus wel aangenomen en de coalitie zal op zoek moeten naar geld binnen de beleidsarme begroting. ELP NEF wacht nu de voorstellen voor aanpassing begroting vanuit het college af.

Na de raadsvergadering is door ELP NEF nog kort gesproken met de mensen van Holwerd aan Zee om de standpunten te verduidelijken. Afgesproken is om met elkaar in gesprek te blijven om te kijken wat de mogelijkheden zijn in de toekomst.

ELP NEF met 1 zetel in de raad!

1 december 2018|

Nog maar 6 maanden na oprichting en een lange pittige campagne is het gelukt, ELP NEF heeft een zetel in de nieuwe gemeente Noardeast Fryslân.Wij willen iedereen bedanken voor het vertrouwen en de bijna 950 stemmen. Komende jaren bouwen aan een nieuw vertrouwen in de politiek.

Samen Beter Doen!

www.elpnef.nl

Oproep van ELP NEF om demonstraties tijdens de intocht van Sinterklaas te verbieden

15 november 2018|

Naast KOZP is er ook een aanvraag binnen bij de gemeente van een Pro Zwarte Pieten demonstratie en hiermee lijkt een confrontatie tussen de twee groepen onvermijdelijk.

Om dit te voorkomen zou de gemeente in de ogen van ELP NEF twee dingen kunnen doen:

1. De groepen zoals wij van ELP NEF al eerder hebben aangegeven een mooie plek te geven in een weiland ver van de route en uit het zicht van de kinderen

2. De demonstratie verbieden op basis van alle dreigementen die er van beide zijden zijn op Social Media.

Er lijkt een reële dreiging te zijn dat het uit de hand loopt, voor ELP NEF genoeg reden om hier de streep te trekken. Genoeg is genoeg het is een kinderfeest en dat moet het blijven! Daarnaast lopen de kosten met alle benodigde beveiliging ook totaal uit de hand.

Kort om wij van ELP NEF roepen het college van Dongeradeel op om te stoppen met deze onzin en per direct een demonstratie verbod af te kondigen voor deze dag en als alternatief net als vorig jaar een mogelijkheid te bieden voor de demonstratie een week na de intocht op een mooie locatie in de binnenstad.

ELP-NEF aanwezig bij het slotdebat

8 november 2018|

Hierbij melden wij ( ELP-NEF) ons aan voor het slotdebat in de IJsherberg Dokkum.

We hadden ons eerst vanwege scheiding Kerk en Staat op het standpunt gezet om er niet naar toe te gaan, dat heeft onze Voorzitter Alle de Haan ook gemeld bij de Klankbordgroep, vanuit de gemeente is er verder geen reactie gekomen dat de IJsherberg geen kerk is. We zijn mede door tips van derden uiteindelijk zelf op onderzoek gegaan en hebben met de Pachter gesproken en zwart op wit gekregen hoe de constructie werkelijk is. Daaruit is het bestuur tot de conclusie gekomen dat de IJsherberg op het moment van debat niet als kerk in gebruik is maar als grote zaal en we er om die reden wel naar toe kunnen gaan.

Dit geeft aan dat ELP-NEF standpunten kan wijzigen indien daar harde feiten voor op tafel komen, wij blijven dan niet tegen beter weten aan ons standpunt vasthouden. Geen gedraai maar gewoon een gezond stukje zelf reflectie.

Demonstratie Sinterklaas intocht 2018

7 november 2018|

De politieke partijen van de huidige raad zijn blijkbaar helemaal in de war! Vorige jaar werden alle linkse en rechtse partijen inclusief typetjes die op de terreurlijst staan nog uitgenodigd om te demonstreren tussen de kinderen bij de intocht van Sinterklaas, dit verkiezingsjaar is alles anders. Grote termen als niet welkom, geen plaats voor opruiing, niet dicht bij de kinderen en het liefst op een afgelegen terrein zijn bij politieke partijen te lezen in diverse nieuwsartikelen. Wat is er nu daadwerkelijk anders vergeleken met vorig jaar? Lijkt een beetje op zieltjes winnen en ze hopen blijkbaar dat de inwoners een slecht geheugen hebben.

Voor ELP-NEF is het heel simpel, iedereen heeft het recht op het houden van een demonstratie en daar moet de gemeente dan ook de mogelijkheid voor bieden. Of het nu voorstanders zijn of tegenstanders van Zwarte Piet het maakt ons niet uit zolang het maar een demonstratie is op een afgelegen terrein ver van alle feestelijkheden. Ons advies aan de huidige gemeente is dan ook , regel twee weilanden aan de rand van Dokkum en laat beide partijen daar lekker demonstreren maar geef dan ook meteen aan die partijen aan dat de reden van deze gewijzigde opstelling, verkiezingsretoriek is en dat ze volgend jaar van de huidige partijen gewoon weer in de binnenstad mogen komen.

Wij van ELP-NEF staan pal voor tradities en draaien op dat gebied niet, nooit een demonstratie tussen de kinderen en altijd een echte Zwarte Piet.

ELP-NEF en Aardgas

5 november 2018|

Wij van ELP-NEF zijn voor gebruik van gas ook in nieuwe woningen waar dit nog mag. Er is in Den Haag besloten dat nieuwe woningen zoveel mogelijk zonder gas moeten worden opgeleverd maar de gemeente heeft hier wel degelijk nog een stem in. Indien er zwaarwegende redenen zijn om toch nog gas aan te bieden binnen het energie pakket dan mag de gemeente dat regelen. Het is dus helemaal niet zo dat niets meer mag!

Wat wij ook willen is dat of er nu gas wordt opgenomen in het pakket of niet de infra wel wordt aangelegd. Deze kan in een later stadium mooi worden gebruikt voor nieuwe energie bronnen. De infra op een later moment aanleggen is veel duurder en daarbij moet alles weer open terwijl bij het bouwen alles toch al open ligt.

Bij bestaande bouw is ELP-NEF heel duidelijk, zolang er geen betaalbaar alternatief is zijn wij voor het gebruik van aardgas in woningen. Voor de meeste gezinnen is het volledig van aardgas af gaan onbetaalbaar. Aanschaf van een warmtepomp van 20.000 is op geen enkele manier te verantwoorden ten opzichten van de eventuele besparing, plus de mooie plannen om dan maar eventueel een groene lening af te sluiten zorgt er alleen maar voor dat mensen dieper in de schulden komen. Wij zetten in eerste instantie voor de bestaande woningen in op isolatie, zorg dat er minimaal verlies is van warmte dan gebruikt men direct al minder gas. Gemeente kan hier een adviserende rol in spelen.

Hoe zien wij dan de gaswinning in Ternaard? Wij willen hoe dan ook zorgen dat er een voldoende compensatie komt wanneer men eventueel besluit om te winnen. Of men gas gaat winnen, hoeveel en wanneer is volledig afhankelijk hoe Den Haag gaat besluiten over het gebruik van de kleine velden, dat is op dit moment nog niet duidelijk. Wat wel bekend is dat de nieuwe gemeente een unieke positie heeft om mee te praten over het omgevingsproces en naar onze mening moet dat dan ook optimaal worden benut. Wij willen het beste voor de regio wanneer er een besluit wordt genomen om alsnog gas te winnen, leidend daarbij is voor het begin een 0 meting. Het gehele gebied moet in kaart worden gebracht voor het starten van gaswinning en tijdens het winnen actief worden gemonitord. Ook hierbij moet de gemeente aan tafel zitten, dicht bij het proces en de partijen.

Wij willen kijken naar de toekomst en naar de nieuwste ontwikkelingen. Geld stoppen verdient aan het oppompen van aardgas in technologische ontwikkelen zoals Thorium is belangrijk voor de regio. Hoogwaardige techniek in de gemeente zorgt voor werkgelegenheid en voldoende mogelijkheden voor hoogopgeleid personeel. Dat dit niet nu al geregeld kan worden snappen wij van ELP-NEF natuurlijk wel maar denken wij er nu niet over na is straks een andere regio ons voor!

Conclusie is dat ELP-NEF voor gebruik van aardgas is zolang er geen goed alternatief is maar onder strikte voorwaarden geregeld in een omgevingsproces, wij willen tenslotte ook niet in het tweede Groningen wonen.

LTO en AJF Debat

17 oktober 2018|

Gisteravond zijn de herindelingsverkiezingen Noardeast-Fryslân gestart met het eerste verkiezingsdebat. Dit debat werd georganiseerd door LTO en AJF in theater Sense te Dokkum.

Mooie avond met duidelijke punten en natuurlijk veel vragen aan de partijen die de afgelopen 4 jaar in de raad hebben gezeten. Jammer genoeg weinig antwoorden van de oude partijen op die vragen.

De standpunten van ELP-NEF zijn duidelijk naar voren gebracht door Johan Talsma.

Mooi moment in debat was de tegenspraak van FNP. Waar de lijsttrekker op het podium aangeeft tegen windmolens te zijn omdat dit door de FNP in de Provinciale Staten is afgesproken spreekt de voorzitter van FNP Dongeradeel vanuit het publiek uit dat zij autonoom zijn en daar zelf wel over beslissen. We denken dan maar het blijft politiek.

ELP-NEF is voor nu gewoon tegen windmolens op land!

ELP NEF start de campagne in Jislum

7 oktober 2018|

De Eerste Lokale Partij Noardeast-Fryslân start de campagne in Jislum.

Op 21 november zijn de herindelingsverkiezingen en mogen de inwoners van Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel stemmen voor de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. ELP-NEF is de nieuwe lokale partij en wil samen met de inwoners werken aan de allerbeste gemeente.

Op 5 oktober is het eerste spandoek geplaatst door Jan Bijker de eigenaar van Camping Zwanenburg en tevens de nummer 10 van de lijst.

Kiekendief in ELP-NEF Logo

17 september 2018|

Veelgestelde vraag aan ELP-NEF is. Wat doet die vogel in jullie logo?

De vogel in ons logo is de kiekendief die van bovenaf de prooi opspoort en aanvalt wanneer het nodig is. Zo zien wij de politiek ook. Alert zijn en er bovenop zitten.

Meld je aan voor het campagneteam

25 augustus 2018|

Op 21 november 2018 vinden de volgende herindelingsverkiezingen plaats. Als ELP NEF gaan we voor een eerlijke en positieve campagne om in de nieuwe gemeenteraad met zo veel mogelijk raadsleden het vernieuwende geluid te laten horen. Daarbij hebben we jullie hulp nodig! Bij het opzetten van de campagne horen we graag welke ideeën jij hebt en zoeken we mensen die zich, samen met het bestuur, voor de campagne willen inzetten.

Ervaring is niet vereist, enthousiasme wel!

Je kunt je aanmelden via info@elpnef.nl. Stuur eventueel je ideeën en wanneer je beschikbaar bent mee.

ELP NEF geregistreerd bij het Centraal stembureau

23 augustus 2018|

Vandaag 23-08-2018 heeft de Eerste Lokale Partij Noardeast-Fryslân (ELP NEF) een verzoek tot registratie van aanduiding ingediend bij het Centrale Stembureau. Stap 1 voor deelname aan de verkiezingen is gezet.

Tot 21 November bij de verkiezingen!

Lees hier ons volledige programma.

Oude politiek negeert ELP NEF

15 juli 2018|

Goed voorbeeld van oude politiek. Op twitter ontdekt een bestuurslid van ELP NEF een tweet geplaatst op Donderdag 12-07- 2018 met de tekst “Vanavond voor het eerst met de beoogd lijsttrekkers om tafel, op weg naar raadsverkiezingen @noardeast“. Tot onze stomme verbazing zijn daar geen partijen uitgenodigd die nog niet in één van de drie gemeenteraden zitten, waaronder dus ook ELP NEF. Oude politiek dus met bestaande partijen. De neuzen moeten bij de huidige partijen blijkbaar eerst de juiste kant op om alle ellende van de afgelopen jaren af te stemmen? Diep triest. Wij van ELP NEF strijden tegen deze manier van politiek bedrijven. Politiek hoort open en eerlijk te zijn.

Persbericht 04-07-2018

4 juli 2018|

De Nieuwe Politieke Partij , Eerste Lokale Partij Noardeast Fryslân. ( ELP NEF) heeft dinsdagavond 3 juli haar eerste Ledenvergadering gehouden bij Hotel Van der Meer te Dokkum. De leden hebben Unaniem het Verkiezingsprogramma 2018-2022 vastgesteld. Er zijn al bijna 40 inwoners in zeer korte tijd lid geworden van deze nieuwe lokale partij die mee gaat doen met de Gemeenteraadsverkiezing op 21 November 2018

De eerste 3 mensen op de kieslijst zijn ook Unaniem gekozen:

1. Johan Talsma Dokkum als Lijsttrekker
2. Alle de Haan Dokkum
3. Amarja Muller-Pietersma Kollumerpomp

Het bestuur heeft wederom Unaniem mandaat gekregen van de leden om de lijst aan te vullen met mensen voor de kieslijst en lijstduwers, op dit ogenblik al meer dan 15 personen, De verwachting is dat de komende weken de lijst nog verder wordt aangevuld met inwoners uit de nieuw te vormen gemeente. De definitieve lijst zal eind augustus ingeleverd worden bij het gemeentehuis.

Voor nadere info kunt u mailen naar: info@elpnef.nl of bellen met de Lijsttrekker Johan Talsma 06-42723130

www.elpnef.nl

Met vriendelijke groet
Lammert Dijkstra
Secretaris van ELP NEF

Eerste Leden vergadering

29 juni 2018|

De Eerste Officiële Ledenvergadering van Eerste lokale partij Noardeast-Fryslân is op Dinsdagavond 3 Juli om 20.00 uur in de zaal bij Hotel Van der Meer te Dokkum.

Agenda:

1. Opening
2. Voorstellen ( interim Bestuur)
3. Bespreken en vaststellen van Verkiezingsprogramma ELP NEF
4. Bespreken en vaststellen van de kandidatenlijst
5. Rondvraag
6. Sluiting

Word Donateur

26 juni 2018|

Wil je ons verder helpen, maar ontbreekt het je aan tijd? Word Donateur. Doneer dan een éénmalige bijdrage, zonder verdere verplichtingen!

Stort jouw donatie op de rekening van Eerste lokale partij Noardeast-Fryslân, NL18RBRB 0706 5779 73 o.v.v. Donatie ELP NEF.

Alvast onze hartelijke dank voor jouw steun!