It Beslút van 17-01-2019 Gemeente Noardeast-Fryslân Holwerd aan Zee en de begroting.

De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân kwam op Donderdagavond 17-01-2019 voor de eerste echte raadsvergadering (It Beslút) bijeen met als belangrijkste agenda punt de eerste gemeentelijke begroting. Door alle partijen werd er wat kritiek geuit op de ambitie maar er werd ook benadrukt dat de ambtenaren er een goed leesbare sluitende begroting van hebben gemaakt met een overschot op de totale begroting van ongeveer 1%. Dat klinkt natuurlijk geweldig maar even in cijfers, de totale begroting van de nieuwe gemeente is 135 miljoen en het overschot is dus ongeveer 1,3 miljoen. Dit lijkt een hoop geld en dat is het ook maar het is in eerste instantie voornamelijk bedoelt voor de ambities die uitgesproken zijn door de coalitie partijen zonder rekening te houden met andere grote uitgaven of tegenvallers.

Belangrijkste onderdeel van de avond werd zoals verwacht de motie om 500.000 euro op te nemen in de begroting voor het project Holwerd aan Zee. Alle partijen waren zoals verwacht dol enthousiast, kon ook niet anders want die hebben al in 2018 steun uitgesproken voor het plan. Wij van ELP NEF zijn echter een stuk minder positief over het opnemen van dit bedrag in de begroting! Waarom nu nog tegen een project wat op papier geweldig lijkt en waar de Provincie een bak geld tegen aan wil gooien, eigenlijk heel simpel. Het blijft niet bij die 500.000, er zal op korte termijn een bedrag van 5 miljoen vrijgemaakt moeten worden op de begroting (er zijn zelfs partijen die roepen dat het 7 miljoen zou moeten worden). Die 5 miljoen is er gewoon niet en dat werd ook wel duidelijk uit het verhaal van Wethouder Boerema. Het college hoopt dat het bedrag verdeelt kan worden over een aantal jaren (die garantie is er overigens niet) en een document om de verplichting definitief te maken wil het college liever niet opstellen, de serieuze inzet en intentie zou genoeg moeten zijn. Let wel dat document is voor de Provincie niet optioneel maar een verplichting voor vrijgeven bijdrage! Kortom genoeg haken en ogen om terughoudend om te gaan met dit project.

In tegenstelling tot de berichtgeving in diverse kranten en nieuwspagina’s op het internet hebben niet alle partijen ingestemd met de motie, ELP NEF is tegen en blijft tegen het project met deze financiële onderbouwing vanuit de gemeente en de projectgroep. Het was dan ook een duidelijk tegen van Dhr. Talsma bij de stemming over de motie. De motie is dus wel aangenomen en de coalitie zal op zoek moeten naar geld binnen de beleidsarme begroting. ELP NEF wacht nu de voorstellen voor aanpassing begroting vanuit het college af.

Na de raadsvergadering is door ELP NEF nog kort gesproken met de mensen van Holwerd aan Zee om de standpunten te verduidelijken. Afgesproken is om met elkaar in gesprek te blijven om te kijken wat de mogelijkheden zijn in de toekomst.